U trendu

Danas sastanak lidera stare-nove većine u Skupštini CG

PODGORICA – Lideri stranaka stare-nove većine u crnogorskom parlamentu razgovaraće danas o mogućnostima za formiranje nove vlade, izboru sudija Ustavnog suda i inicijativi za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsednik države Milo Đukanović prekršio Ustav, pišu podgoričke Vijesti.

Poslanici stranaka povdnica na izborima održanim avgusta 2020. juče su podneli Skupštini inovirani Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povredio Ustav odbijanjem da njihovog kandidata Miodraga Lekića predloži za mandatare.

Predlog su podnele: Demokratski front, Demokrate-Demos, GP URA-CIVIS, Socijalistička narodna partija.

Da li je predsednik povriedio Ustav procenjuje Ustavni sud, koji trenutno nema kvorum za rad, jer je od ukupno sedam sudija, četvoro je otišlo u penziju.

Istovremeno, predsednica parlamenta Danijela Đurović pozvala je da se u petak nastavi parlamentarnog dijalog o izlasku Crne Gore iz krize.

“Jasno je da su nefunkcionalan Ustavni sud, status vlade kojoj je 19. avgusta ove godine izglasano nepoverenje u parlamentu, te otvorena debata oko ustavnosti pojedinih zakonskih rešenja i postupaka, pitanja koja se moraju što pre rešavati kako bi država nastavila dalji napredak i na unutrašnjem i na međunarodnom planu”, navela je Đurović u jučerašnjem pozivu.

Navela je i da očekuje da će se ovog puta pozivu odazvati predsednici svih političkih subjekata.

Prošli sastanak napustili su lideri DF-a, zbog nedolaska predsednika DPS i države Mila Đukanovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar