U trendu

Darmanović: Evropa neće napustiti politiku proširenja

PODGORICA – Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je danas da je održanje kredibilnosti politike proširenja i osnaženje evropske perspektive regiona od suštinske važnosti za bezbednost, stabilnost i sveukupni razvoj Zapadnog Balkana.

Darmanović je, posle sastanka sa šefom diplomatije Češke Tomašom Petričekom, izneo uverenje da Evropa neće napustiti politiku proširenja, prenela je RTCG.

Kako je naveo Darmanović, potrebno je da novi saziv Evropskog parlamenta i Evropske komisije zadrži pitanje proširenja visoko na evropskoj agendi, uz afirmaciju principa individualnog ocenjivanja napretka država kandidata.

Prema rečima Petričeka, Češka tradicionalno podržava proširenje EU i pozitivno je, kako kaže, što je Crna Gora predvodnik kada su u pitanju integracije.

Komentarišući politiku proširenja nakon izbora za EP, češki šef diplomatije je naveo da je pozitivno postojanje snažne većine proevropskih partija, kao i to što se nisu ostvarila očekivanja da će doći do rasta desnih populističkih stranaka.

Svi u Evropi sigurno shvataju da Zapadni Balkan jasno pripada EU, zaključio je Petriček.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.