U trendu

„Dekster“ pao u operaciji „Trojanski štit“

BEČ – Austrijske vlasti saopštile su danas da je Dario Đorđević Dekster, pripadnik Kavačkog klana, uhapšen u okviru međunarodne policijske operacije „Trojanski štit“, u kojoj je širom sveta uhapšeno 800 lica, a samo u Austriji 81 osoba.

Zahvaljujući dobroj saradnji sa američkim FBI-om i Europolom, Austrija je uspela da zada veliki udarac narko-mafiji, istakao je na pres konferenciji ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

FBI je uspeo da se infiltrira u zaključanu komunikaciju mafijaškog klana, i tako je više od 25 miliona telefonskih razgovora i poruka dekodirano, naveo je on.

U toku 18 meseci je, tokom prekograničnih istraga, uhapšeno više od 800 osumnjičenih u više od 100 zemalja.

Austrijska Kriminalistička sluzba je od 1. aprila pokrenula uspešnu akciju, koja je rezultirala 7. juna, prema rečima generalnog dirketora za javnu bezbednost Franca Rufa, velikom akcijom, u kojoj je uhapšen i Dekster.

Fokus operacije u Austriji, koja je vođena pod imenom „Ahiles“, bila je mafija sa Zapadnog Balkana, koja je širom sveta aktivna u trgovini narkoticima i oružjem.

U ponedeljak je oko 400 policajaca upala u više prostorija, i tokom akcije uhapsila 30 osoba, zaplenila 400 kilograma narotima u vrednosti od 4,6 miliona evra.

U Austriji je, prema rečima ministarke pravosuđa Alme Zadić, u okviru celokupne akcije sprovedeno 67 pretresa stanova, pretežno u Beču, Donjoj Austriji, Salcburgu i Tirolu, usled kojih je uhapšeno 81 lice.

„Radi se o ogromnoj narko mreži koja je bila i u Austriji aktivna. Zaplenili smo kod njih i 35 komada oružja, 707 kilograma narkotika i više od 650.000 evra u gotovini“, objasnila je ona.

Rekla je da je ovo samo početak, i najavila dalje delovanje u ovom postupku.

Nehamer je kazao da je međunarodna saradnja ključ u uspešnoj borbi protiv organizovanog kriminala.

„Kriminalnim organizacijama u Austriji nema mesta“, podvukao je on.
Portparol bečkog tužilaštva Nina Busek istakla je da su uhapšena lica osumnjičena da su glavne osobe u trgovini narkoticima u velikom stilu.

Ruf je rekao da posebno treba idzvojiti da je uhapšen Dario Đorđević Dekster koji je tražen u Srbiji za trostruko ubistvo.

„On je bio tek par dana u Beču, a prethodno se krio u Turskoj i Grčkoj. Kod njega je zaplenjeno 10 kilograma narkotima“, rekao je Ruf dodajući da se radi o vođi ove bande.

Takođe je preneo da je rešena i jedna otmica u Srbiji, podsećajući na slučaj jednog državljanina Srbije koji je otet i zlostavljan u Beču zbog duga u visini od 2.000 evra.

Pored toga, prema Rufu, uhapšen je dalji Srbin zbog trgovine narkotika, protiv kojeg se isto vodi istraga u Srbiji zbog ubistva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar