U trendu

Delegacija francuskog Senata doputovala u Tajpej

TAJPEJ – Grupa francuskih senatora doputovala je danas u petodnevnu posetu Tajpeju, nakon što je Kina, u trenutku najvećih tenzija, borbenim avionima ušla u zonu protivvazdušne odbrane ostrva za koje kaže da je njena suverena teritorija.

Grupa, koju vodi senator Alan Rišard, sastaće se sa predsednicom Cai Ing-Ven, ekonomskim, zdravstvenim i drugim zvaničnicima u Tajpeju, prenosi AP.

Rišara, bivšeg francuskog ministra odbrane, koji je prethodno posetio Tajvan 2015. i 2018. godine, i predvodi grupu prijateljstva sa Tajpejom u francuskom Senatu, kineska ambasada u Parizu je u februaru pozvala da otkaže svoju posetu.

Ministar odbrane u Tajpeju Čiu Kuo-čeng rekao je danas u parlamentu da je situacija „najozbiljnija za poslednjih 40 godina“ nakon što je zabeleženo 148 aviona kineskih vazdušnih snaga u zoni protivvazdušne odbrane ostrva tokom četvorodnevnog perioda, počevši od petka, istog dana kada je Kina obeležila glavni praznik, Dan državnosti.

Vašington je pozvao Kinu u nedelju da prekine svoje vojne aktivnosti u blizini Tajvana, dok Peking za podizanje tenzija okrivljuje politiku kojom Vašington podržava Tajpej kroz prodaju oružja i slanjem vojnih brodova kroz Tajvanski moreuz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.