U trendu

Demokrate iznele zvanične optužbe protiv Trampa, moguć opoziv

VAŠINGTON – Demokrate u Predstavničkom domu iznele su danas zvanične optužbe protiv američkog predsednika Donalda Trampa i saopštili da je utvrđen predlog opoziva Trampa po dve osnove – zloupotreba položaja i opstrukcija Kongresa.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Džerlod Nedler rekao je novinarima da je Tramp ugrozio američki Ustav, podrio integritet izbora 2020. godine i ugrozio nacionalnu bezbednost, prenosi Glas Amerike.

„Niko, pa čak ni predsednik, nije iznad zakona“, rekao je Nedler.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma će najkasnije do četvrtka glasati o predlogu opoziva Trampa, prenosi agencija Rojters pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Predstavnički dom u punom sastavu bi o predlogu opoziva Trampa trebalo da se izjasni naredne nedelje, a s obzirom na to da demokrate imaju većinu, gotovo je sigurno da će glasati za opoziv američkog lidera, što bi otvorilo put za suđenje u Senatu, verovatno u januaru, gde se dvotrećinskom većinom odlučuje o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen.

Kako se navodi, malo je verovatno da će republikanci, koji imaju većinu u Senatu, glasati za Trampovu smenu.

Demokrate optužuju Trampa da je zlopotrebio položaj zaustavljanjem isplate vojne pomoći Ukrajini, kao i uslovljavanjem moguće posete Beloj kući, da bi izvršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena.

Tramp je odbacio optužbe i istragu o opozivu nazvao prevarom i lovom na veštice.

On je na Tviteru ponovo oštro kritikovao poteze demokrata, navodeći da je opoziv predsednika u trenutku kada zemlja ima tako snažnu ekonomiju „i što je važnije, kada on nije uradio ništa pogrešno“, čista politička ludost.

Dodaje se da je Tramp četvrti američki predsednik u istoriji suočen sa opozivom.

Ako bude opozvan, biće treći predsednik kojem će biti suđeno u Senatu, a dodaje se da nijedan predsednik nije smenjen s položaja u okviru procedure opoziva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.