U trendu

Demokrate završile iznošenje dokaza: Tramp pozivao izgrednike na Kapitol

Članovi Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca na sudjenju za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa okončali su svoje dvodnevno izvodjenje dokaza.

Trampovi advokati će početi da iznose argumente odbrane danas, a sudjenje bi moglo da se okonča do kraja vikenda. 

Kako prenosi Glas Amerike, izvodjenje dokaza završeno je tvrdnjom da su izgrednici koji su upali u Kongres 6. januara verovali da slede „predsednikova naredjenja“ da bi zaustavili formalno proglašenje pobede demokrate Džoa Bajdena. 

Demokrate tvrde da je upad u Kapitol bio smrtonosna kulminacija Trampovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti da nanosi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena. 

Trećeg dana sudjenja, tužioci su iznosili i svoje lične priče o strahu i nasilju sa kojim se suočili tog dana, a kao dokaz su prikazali i javna, eksplicitna uputstva koja je Tramp davao svojim pristalicama – kako u nedeljama pre napada 6. januara, tako i u govoru koji je održao na sam taj dan, posle koga se rulja uputila ka Kapitolu. 

Na video snimcima prikazanim u četvrtak, od kojih su neke sami izgrednici bili objavili na društvenim mrežama, oni su govorili o tome kako „sve to rade za Trampa“.

U Beloj kući, predsednik Bajden je izjavio da veruje da su se neka mišljenja možda promenila nakon što su senatori videli „zastrašujući snimak bezbednosnih kamera, prikazan u sredu, na kome se vidi upad u Kapitol“.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.