U trendu

Demos: CG lici na sveću koja gori sa obe strane

PODGORICA – Predsednik Demosa i poslanik u Skupštini Crne Gore Miodrag Lekić izrazio je danas rezerve na tačnost izjave premijra Zdravka Krivokapića da su mu dve ambasade rekle da ne ide na ceremoniju ustoličenja mitropolita, a u svakom slučaju, kaže, smatra takvu izjavu državno neadekvatnom.

„Ako je prokalmovano, i narodnom voljom potvrđeno primarno partnerstvao sa Evropskom unijom, onda i diplomatski kanal prema Briselu treba da bude kontinuirano otvoren“, naveo je Lekić u saopštenju dostavljenom medijima.

Po njegovim rečima, „plasiranje glasina da ambasade sada, a navodno i ranije, određuju sastav vlade treba odbiti s pozicije elementarnog državnog digniteta“.

„To uraditi i kao izraz respekta prema zemljama koje su akreditovale diplomate ovde. Crnogorska država, odnosno ozbiljna vlast ne sme dozvoliti da joj vlade sastavljaju ni crkva niti ‘ambasade’, uz svu poznatu i priličnu razliku između ovih institucija“, poručio je predsednik Demosa u saopštenju dostavljenom medijima.

Lekić je istakao i dva stava, unutrašnjeg i spoljno-političkog karaktera, povodom, kako je kazao, nepotrebno burnih, na Cetinju i u vladi, još ne sasvim razjašnjenih događanja vezanih za ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u nedelju u Cetinjskom manastiru.

Kao prvo, Lekić navodi da „ako se sa zvaničnih mesta saopštava da su se u jednom danu dogodila dva državna udara, jedan protiv vlasti, drugi u strukturama same vlasti – onda primenom jedne metafore – crnogrska država liči na sveću koja gori sa obe strane“.

„Ovakvu sliku ne smemo dozvoliti već primarno u parlametarnoj većini koja je na izborima dobila narodni mandat, zapravo dobila kredit koji se za godinu dana prilično istrošio, usmeriti ozbiljan zaokret“, istakao je Lekić.

On je dodao da dok je strategija predsednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) „Mila Đukanovića i poraženih političkih snaga održive korupcije i kriminala sasvim jasna“, dakle „što gore to bolje“ – ključno pitanje ostaje da li će vlast uspeti da konačno ozbiljno i zrelo profunkcioniše na poznatim pravilima parlamentarne demokratije“.

„Zato je poslednji trenutak da se racionalnom, efikasnom, timskom organizacijom, bez provincijskih lukavstava, prozirnih propagande uzdigne funcionisanje izvršne i paralemntarne vlasti na nivo istorijskog zadataka građenja pravne i integrisane crnogorske države kao i demokratske, ekonomske i kulturne emancipacije crnogorskog društva“, naveo je Lekić.

Kao drugo, Lekić navodi da „i aktuelne opservacije pa i manipulacije o ulozi međunarodnog faktora, pojednostavljeno i neadekvatno rečeno – ‘ambasada’ zahtevaju jasan stav potencijalno konsolidovane crnogorske vlasti“.

„Prvo treba razlikovati visoke diplomatske predstavnike zemalja od mogućih specifičnih službi sitnijeg ili manje sitnog nivoa sa potencijalnim zadacima ove ili one vrste“, poručio je Lekić.

On je kazao da diplomatske poruke zemalja partnera treba ozbiljno uvažavati, te da je neozbiljno i neodgvorno činiti suprotno.

„Pritom zadržati državno dostojanstvo, bez manifestacija kolonijane svesti, i sa funkcijom internih parcijalnih interesa. Ne samo da preterana inferiornost deluje mučno na domaćem planu već je ona nepotrebna i diplomatskim predstavnicima ozbiljnih zemlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.