U trendu

Deo EU traži novog UN izvestioca za ljudska prava u Rusiji

ŽENEVA – Grupa zemalja članica EU složila se da zatraži od Saveta UN za ljudska prava da imenuje novog nezavisnog eksperta za navodna kršenja ljudskih prava u Rusiji, objavio je danas Rojters pozivajući se na tri upućena izvora.

Odluka o imenovanju novog specijalnog izvestioca, doneta na sastanku iza zatvorenih vrata, usledila zbog, kako navodi Rojters, strogih ruskih zakone u vezi sa kažnjavanjem ljudi za koje Moskva sumnja da diskredituju oružane snage ili šire lažne informacije.

Britanska agencija dodaje da vreme podnošenja predloga nije jasno definisano, ali bi odluka trebalo da bude doneta početkom oktobra.

Vršilac dužnosti visokog komesara UN za ljudska prava rekao je ranije ove nedelje da Rusija zastrašuje protivnike rata u Ukrajini i krši pravo na pristup informacijama.

Rusko diplomatsko predstavništvo u Ženevi nije odmah bilo dostupno za komentar, navodi Rojters.

Britanska agencija podseća da je Rusija imala pravo glasa u 47-članom Savetu za ljudska prava sa sedištem u Ženevi, ali je suspendovana u aprilu zbog invazije na Ukrajinu.

Moskva je ranije nazvala neosnovanim kritike na račun kršenja ljudskih prava.

Izvori su preneli Rojtersu da je EU blok mesecima raspravljao o mogućoj rezoluciji protiv Rusije, ali se nedavno suočio s protivljenjem Mađarske, članice EU koja nije među potpisnicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.