U trendu

Deonice padaju ali računi crnogorskih obaveštajaca ostaju tajna

PODGORICA – Pad deonica švajcarske banke „Credit Suiše“ svetska je vest već danima ali računi crnogorskih obaveštajaca u toj banci već godinu dana ostaju nerazjašnjeni.

U februaru prošle godine mediji su objavili da pojedini crnogorski obaveštajci imaju tajne račune u ovoj banci ali nije poznato do danas ko su oni i koliko su novca ostavili na tim računima.

Računi su povezani sa obaveštajnim ličnostima iz Crne Gore, Iraka, Jordana, Nigerije, Pakistana i Jemena. Najstariji holding datira iz sredine 1970-ih, navodio je OČRP, piše portal RTCG.

Uprkos tome što je slučaj „Credit Suiše“, otvoren još u februaru prosle godine porta nije mogao dosad da dobije potvrdu da su crnogorski istražni organi pokrenuli provere.

Podaci se odnose na račune koji su otvoreni od ’40-ih godina do 2010-ih, ali ne i sadašnje delatnosti banke. Curenje podataka u februaru prosle godine razotkrilo je skriveno bogatsvo klijenata koji su učestvovali u mučenju, švercu droge, pranju novca, korupciji i drugim ozbiljnim zločinima.

Detalji o računima povezanim sa 30.000 klijenata banke „Credit Suiše“ iz celog sveta pokazuju ko su vlasnici preko 100 milijardi švajcarskih franaka u jednoj od napoznatijih finansijskih institucija.

I Belgija je tokom 2020. godine pokrenula istragu o računima u švajcarskoj banci „Credit Suiše“, “ pod kodnim nazivom „Crna Gora“, ali se do danas ne zna njen epilog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar