U trendu

Der Lajen: Demokratija trajno oštećena u poslednje 4 godine

DAVOS – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas zabrinutost za budućnost demokratije, ocenjujući da su demokratska načela možda zauvek narušena tokom poslednje četiri godine, za vreme predsedničkog mandata Donalda Trampa, izveštava CNCB.

„Pre godinu dana, moji bilateralni razgovori su se vrteli pre svega oko pitanja: da li će američka vlada uvesti kaznene carine evropskim proizvođačima automobila? Danas, godinu dana kasnije, brinemo da li je sama demokratija možda trajno oštećena u poslednje četiri godine“, rekla fon der Lajen u obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Osvrnuvši se na slike nereda na američkom Kapitol Hilu početkom januara, ona je navela da je, kao i za većinu evropskih lidera „oluja na Kapitolu“ i za nju bila šok, i inicijalna kapisla za oživljavanje rasprava o ulozi društvenih medija u širenju dezinformacija i podsticanje potencijalnih političkih nemira.

„Moramo se pozabaviti i tamnijim stranama digitalnog sveta. Uvek hitamo da kažemo: Demokratija i njene vrednosti su deo našeg DNK. I to je tačno. Ali moramo da negujemo našu demokratiju svaki dan, da branimo svoje institucije od nagrizajuće snage govora mržnje, dezinformacija, lažnih vesti i podsticanja na nasilje“, naglasila je fon der Lajen.

Podsetila je da Evropska komisija priprema nove zakone kojima će se pooštriti kontrola nad digitalnim firmama, kao što su Tviter i Fejsbuk.

„Poslovni model mrežnih platformi utiče ne samo na slobodnu i fer konkurenciju, već i na naše demokratije, našu sigurnost i kvalitet naših informacija. Zbog toga moramo da obuzdemo ovu ogromnu moć velikih digitalnih kompanija“, poručila je šefica EK.

Takođe je pozvala novu američku administraciju da sarađuje sa EU na tehničkoj regulativi.

Fon der Lajen se dotakla i naučnih dokaza koji pokazuju jasne veze između gubitka biodiverziteta i globalnih pandemija, apelujući na globalne lidere da dejstvuju na planu klimatskih promena.

„Moramo da učimo iz ove krize. Moramo da promenimo način života i poslovanja kako bismo mogli da sačuvamo ono što cenimo i što nam je vredno“, rekla je.

Ona je odala priznanje novom rukovodstvu u SAD, rekavši da je „oduševljena što su se Sjedinjene Države ponovo pridružile Pariskom sporazumu“.

Govoreći o hitnoj globalnoj potrebi vakcinacije protiv kovida-19, naglasila je važnost da se obezbedi da vakcine stignu do svih zemalja sveta.

Na pitanje Klausa Švaba, osnivača i izvršnog predsednika Svetskog ekonomskog foruma, o tome kako Evropska komisija planira da sa zainteresovanim stranama iz privatnog sektora pređe na održivo poslovanje, fon der Lajen je ukazala na značaj inovacija kada je reč o održivoj zelenoh proizvodnji u cirkularnoj ekonomiji.

Takođe je govorila o nizu specifičnih programa na kojima Evropska unija radi s ciljem postizanja zelenije, održivije budućnosti.

Ti programi, pored ostalog, ukljucuju obnavljanje 35 miliona kuća širom EU kako bi se obezbedila veća energetska efikasnost, zatim ekološki prihvatljiv gradski saobraćaj, ukljucujući dekarbonizaciju voznih parkova u evropskim gradovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar