U trendu

Devojčice u Avganistanu protestuju za povratak u školu

KABUL – Trinaest avganistanskih srednjoškolki protestovalo je danas u gradu Herat, boreći se protiv talibana koji sprečavaju devojčice da pohađaju školu.
U kvartu na periferiji Herata gde se protest održao nema talibana, a skup je pratilo nekoliko lokalnih novinara koje su devojke pozvale, piše AP.

Učesnice protesta držale su transparente na kojima je pisalo da žele u školu, i da će zabranom obrazovanja devojčicama čitava buduća nacija biti neobrazovana.

„Tražimo od talibana da ponovo otvore naše škole što je pre moguće“, rekla je 17-godišnja Nagris Jamšid.

„Zahtevamo da se sve devojčice moraju vratiti u svoje škole i da se svim ženama omogući da se vrate na posao“, rekla se Šarara Sarvari koja ima 18 godina.

U nedelju je zaposlenim ženama u vladi Kabula saopšteno da ostanu kod kuće, a rad je dozvoljen samo onima koje ne mogu zameniti muškarci.

U petak je avganistansko Ministarstvo obrazovanja koje vode talibani naredilo dečacima od šestog do dvanaestog razreda da se vrate u škole, počev od subote, zajedno sa učiteljima muškarcima. U tom saopštenju se nije pominjalo ništa o vraćanju devojčica u škole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.