Dezir poziva Britaniju da ne izruči Asanža SAD

BEČ – Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je danas britanske vlasti da ne izruče osnivača Vikiliksa Džlijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama.

Asanž se nalazi u zatvoru u Londonu gde će sutra biti održano saslušanje na kojem bi mogla biti doneta odluka o njegovom izručenju iz Velike Britanije.

On je u SAD optužen po 18 tačaka optužnice zbog objavljivanja poverljivih informacija. Ako bude osuđen čega ga kazna do 175 godina zatvora.

„Naročito sam zabrinut zbog brojnih optužbi i nesrazmerne zatvorske kazne sa kojima bi mogao da se suoči ako bude izručen ili osuđen“, naveo je Dezir, saopštio je OEBS.

On je rekao da treba uzeti u obzir interes javnosti za objavljivanje nekoliko tekstova Vikiliksa 2010. koji je dao važan doprinos istraživačkom izveštavanju.

„Od suštinskog značaja je da se razmotr posledice po slobodu izražavanja i medijske slobode u slučaju da bude izručen i osuđen. To bi moglo da ima zastrašujući uticaj na novinarstvo i slobodu štampe“, zaključio je Dezir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.