Dezir zabrinut, jer nisu izabrani članovi saveta REM-a

BEČ – Predstavnik OEBS-a zadužen za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je danas, tokom razgovora sa članicom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Oliverom Zekić, zabrinutost što dugo vremena Savet REM-a funkcioniše sa samo šest od devet članova i što Skupština Srbije nije izabrala preostale članove, koje inače predlažu organizacije civilnog društva, navodi se u saopštenju OEBS-a.

„Pozivam relevantne zvaničnike da izaberu preostale članove bez daljeg odlaganja“, izjavio je Dezir i istakao važnost koju to telo ima prilikom donošenja relevantnih zakona i stvaranja pluralističkog i balansiranog medijskog okruženja.

Dezir je tokom susreta istakao i da je OEBS veoma blisko uključen u proces izrade nove medijske strategije u Srbiji, prema zahtevu najviših zvaničnika i drago mi je da je REM imao ulogu u ovom procesu“, rekao je Dezir i dodao da je nezavisna i snažna regulacija vitalna za stvaranje „okvira za dalju reformu medijskog sektora“.

On je kazao i da je ta organizacija primila veliki broj pritužbi medijskih organizacija koje se odnose na rad REM-a i na to što REM nije nastavio „dobru praksu objavljivanja monitoringa medija za važne događaje poput parlamentarnih i predsedničkih izbora održanih 2016., odnosno 2017. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.