U trendu

DF: Komšić će se danas obratiti Generalnoj skupštini UN

SARAJEVO – Demokratska fronta, čiji je lider aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH, najavila je da će se Željko Komšić ipak obratiti danas na Generalnoj skupštini UN, uprkos protivljenju Republike Srpske, Hrvata u BiH i zvaničnog Zagreba.

Demokratska fronta je na službenom tviter nalogu stranke saopštila da će se Komšić obratiti u 17 sati po ovdašnjem vremenu.

Odlazak Komšića u NJujork osporio je ranije srpski član Predsedništva BiH Milorad, rekavši da je on tamo otišao samoinicijativno i da je time prekršio Ustav BiH.

Dodik je tada rekao i da je o tome obavestio Generalnog sekretara Antonia Gutereša i sve članice UN.

Komšića kao člana Predsedništva ne priznaju ni Hrvati u BiH, ni zvanični Zagreb.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je takođe u Njujorku, izjavio je nakon obraćanja u Generalnoj skupštini da ne zna u kom svojstvu je Komšić prisutan i u čije ime govori.

Milanović je to rekao za Aldžaziru Balkans i poručio da je on predsednik svih Hrvata u meri u kojoj to dozvoljava Ustav i uz poštovanje zemlje u kojoj oni žive.

Komšiću je ovo drugi mandat u Predsedništvu BiH, a na prošlim izborima na tu poziciju je izabran glasovima Bošnjaka, što je posledica kašnjenja izborne reforme u BiH oko čega se već godina lome koplja.

Stav Hrvata je da su prema Ustavu BiH oni jedan od tri konstitutivna naroda i zahtevaju ravnopravnost tako da niko drugi ne može da im izborima nameće predstavnike na najvišim funkcijama u BiH, protiv njihove volje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.