U trendu

DF: Novi predmet bez Katnića i Čađenovića nema osnova

PODGORICA – Demokratski front (DF) saopštio je da današnja odluka novog Glavnog specijacijalnog tužioca da se ponovo formira predmet o dokumentima Europola nije dovoljna, akoji nije predviđeno procesuiranje bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, te specijalnog tužioca Sašu Čađenovića.

Iz DF podsećaju da su lideri ovog saveza javno i konkretno govorili o sprezi nekadašnjih čelnika i funkcionera bezbednosnog i pravosudnog sistema sa kriminalnim klanovima za koje se osnovano sumnja da su počinili neke od najužasnijih zločina na evropskom tlu.

Sudeći prema podacima Europola, kako ističu, izgleda da su Katnić i njegov zamenik Saša Čađenović „bili ključna logistika i zaštita Kavačkog klana u tužilaštvu“.

Konstatuju da je više nego očigledno da su kroz zloupotrebu službenog položaja zaustavljali svaki vid istrage koji je išao u pravcu visokih policijskih funkcionera među kojima se ističu imena Petra Lazovića i Ljuba Milovića i njihovih veza sa Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem. „Gotovo da zvuči neverovatno da je još uvek aktuelni specijalni tužilac Saša Čađenović 20. januara doneo odluku da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja visokih policijskih funkcionera koji se spominju u spisima Europola.“, rekli su iz DF-a.

Još je, navode oni, neverovatnije „ukoliko se utvrdi da je Milivoje Katnić još u julu prošle godine imao kompletne spise o vezama visokih policijskih funkcionera sa Kavačkim klanom, i ne samo da ništa nije preduzeo od radnji koje su mu bile na raspolaganju kao GST – u, već postoji osnovana sumnja da je zajedno sa Sašom Čađenovićem učestvovao u prikrivanju dokaza“.

„Odluka novog GST – a da ponovo formira predmet nije dovoljna ako u tom predmetu nisu obuhvaćeni Milivoje Katnić i Saša Čađenović. U ovom slučaju ne postoji razlika između Vesne Medenice i Milivoja Katnića i Saše Čađenovića, naprotiv, osnov sumnje za Katnića i Čađenovića je već sad toliko izvjestan da mora rezultirati Naredbom o istrazi i optužnicom. Ukoliko je to Saša Čađenović uradio pod pritiskom Milivoja Katnića, uvek postoji mogućnost da mu se dodeli status svedoka saradnika. Sve drugo bi bilo izrugivanje ZKP – a i Krivičnog zakonika, i svakako da DF to neće dopustiti, već će pokrenuti sve institucionalne mehanizme da ovo rušenje ustavnog poretka od strane onih koji su trebalo da ga štite dobije sudski epilog“, kažu iz DF-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.