U trendu

DF predlaze izmene zakona o predsedniku zbog mandatara

PODGORICA – Poslanicki klub Demokratskog fronta (DF) predao je danas skupštini predlog za izmenu zakona o predsedniku Crne Gore, a kao razlog navode to što predsednik Milo Đukanović nije u skladu sa Ustavom predložio mandatara koji ima podršku većine.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je na konferenciji za novinare da je odbijanjem da mandat poveri Miodragu Lekiću Đukanović „u opasnost doveo ustavni poredak države“, i zatražio da se zakonski predlog razmatra po hitnom postupku, prenosi RTCG.

Kako je istakao Mandić, DF je predložio dobre izmene zakona u pokušaju da otkloni nedostatke i zaustavi one koji su spremni da krše Ustav i zakone.

„Moramo zaustaviti takvo ponašanje. Predsednik je dužan predložiti mandatara kada on to prihvati i kada dobije podršku većine“, rekao je Mandić.

Mandić očekuje podršku pod svih poslaničkih klubova parlamentarne većine koja je pobedila na izborima 30. avgusta 2020. godine, te da će zakon biti usvojen sa najmanje 41 glasom poslanika.

Narodni poslanik Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije Crne Gore koja je deo koalicije DF, kaže da je u predlogu izmena sve normirano tako da niko ne može biti iznad Ustava i zakona, pa ni, kako kaže Knežević, predsednik Đukanović.

„Očekujemo podršku svih kolega koji su učestvovali u septembarskim pregovorima. Očekujemo jasan stav i Kolegijuma Skupštine Crne Gore da se ovaj zakon nađe u što kraćem roku na raspravu u plenumu kako bi došlo do rešenja krize“, rekao je Knežević.

Kneževic dodaje kako Đukanović ignoriše potpise da Miodrag Lekić bude predložen za mandatara.

„Jedini ustavan i zakonodavan put jeste da se prihvati predlog većine, koji su svi potpisali“, navodi Knežević.

On smatra da je skupština jedina institucija koja funkcioniše u Crnoj Gori, dok DF pokazuje državničku odgovornost kako bi se izašlo iz političke krize.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je 20. septembra predlog stare parlamentarne većine da prihvati Miodraga Lekića za mandatara nove vlade.

Đukanović je tada u obrazloženju naveo da predlog nije mogao da prihvati jer se za to nisu stekli svi neophodni uslovi, kao i da veruje da se do nove vlade može doći jedino odlukom građana na izborima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar