U trendu

DF spreman za vaninstitucionalnu borbu, SNP još vaga

PODGORICA – Socijalistička narodna partija (SNP), koja je potpisnica memoranduma o formiranju manjinske vlade, još nije donela konačnu odluku o učešću u novoj vladi, a bilo je najavljeno da će to učiniti krajem prošle sedmice.

Portal podgoričkog Dana, pozivajući se na nezvanična saznanja iz SNP-a, piše da bi sednica Glavnog odbora trebalo da bude održana ove sedmice, najverovatnije u sredu.

Navodno, članstvo te partije većinski se protivi učešću u manjinskoj vladi koju bi podržala Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Iz Demokratskog fronta (DF), podseća list, najavljeno je blokiranje saobraćajnica u više crnogorskih gradova istog dana, to jeste u sredu, ili pre toga, u utorak.

Poslanik DF-a Dejan Đurović rekao je za Dan da će blokade početi kada procene da je najbolji trenutak da se svima koji žele bilo kakav dil sa DPS-om skrene pažnja da se ne igraju voljom građana iz avgusta 2020. godine, ne precizirajući kada će to tačno biti.

„Blokiraćemo kompletan saobraćaj u Crnoj Gori, što znači ključne saobraćajnice. Nikad DF nije imao problema sa aktivistima, ali ovog puta naše kancelarije su prepune ljudi koji žele da odbrane izbornu pobedu. Mi smo dve trećine parlamentarne većine i želimo da damo šansu svima da se dogovorimo. Nikad nismo ni ucjenjivali ni pretili, nego uvek maksimalno popuštali i uvek dali doprinos dogovoru. Tako su uradili i naši lideri i ovog puta saopštivši da ne žele da budu deo vlade“, rekao je Đurović.

Prema mišljenju analitičara Andrije Đukanović, izvesno je da će vlada biti sastavljena.

„Ostalo je još da se vidi hoće li i SNP biti njen deo. Mislim da je to loše rešenje, posebno što će DPS dajući podršku toj vladi biti u poziciji da kontroliše njene odluke. Takva vlada će možda biti stabilna i imaće većinu, ali neće doneti željene reforme“, rekao je Đukanović.

Poslanik DF Jovan Vučurović rekao je za Dan da imaju dva predloga za tehničku vladu koja bi organizovala izbore.

„Tehnička vlada od nestranačkih ličnosti, podržana od 41 poslanika plus stranke manjina ili tehnička vlada od političara, takođe uz podršku parlamentarne većine“, kazao je Vučurović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.