U trendu

Di Majo: Moramo zaustaviti rat u Libiji

BERLIN – Ministar inostranih poslova Italije Ludiji di Majo upozorava da se rat u Libiji mora zaustaviti, jer će u suprotnom Evropa biti suočena sa novom migrantskom krizom.

„U Libiji ima 700.000 izbeglica. Većina ne želi u Evropu dok mogu živeti u miru i imati perspektuvu. Međutim možete li zamisliti ako u glavnom gradu izbiju ulične borbe?“, kazao je Di Majo u intervjuu nemačkom dnevniku „Bild“.

Istakao je da je neophodno zaustaviti rat, jer bi u suprotnom došlo do nove migrantske krize.

„To je i jedini put da se terorizmu oduzme plodno tlo. Ministarstvo spoljnih poslova u Tripoliju više ne postoji, jer su ga teroristi Islamske države digli u vazduh. To se sve dešava na samo 200 kilometara od Sicilije, pred obalom Evrope“, rekao je šef italijanske diplomatije.

Da bi se sprečile isporuke naoružanja neophodna je, prema njegovim rečima, misija koja bi pored upotrebe vojnih brodova predviđala i kontrolu u vazduhu i na zemlji.

Mnoge zemlje, među kojima je Italija, kaže, su zabrinute da bi upotreba brodova mogla dovesti do povećanja talasa izbeglica, zbog čega njihov mandat treba biti ograničen na istočnu obalu, na rutu šverca oružja.

Upitan da li je Rusija deo problema ili deo rešenja, Di Majo je kazao da činjenica da je Vladimir Putin došao na konferenciju o Libiji u Berlin pokazuje da Moskva može i mora biti deo rešenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar