U trendu

Di Majo: Odluka Lige da ne podrži Lajenovu izoluje ITA u EU

RIM – Odluka italijanske vladajuće stranke Liga da ne podrži Ursulu fon der Lajen za novu predsednicu Evropske komisije nosi rizik izolovanja Italije u Evropi, izjavio je danas vicepremijer te zemlje i lider Pokreta pet zvezdica, koalicionog partnera Lige, Luiđi di Majo, prenosi Rojters.

Njegova stranka je u Evropskom parlamentu glasala za izbor Ursule fon der Lajen, koja će na čelo Evropske komisije stati u novembru.

Prema političkim izvorima Rojtersa, sukob unutar vladajuće koalicije u Italiji oko glasanja u EU mogao bi da ugrozi nade te zemlje da u novoj evropskoj vladi osigura neku od ključnih pozicija.

Italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je listu „Korijere dela sera“ da Italija i dalje ima vremena da raspusti parlament i organizuje (vanredne) izbore posle letnje pauze.

U danas objavljenom intervjuu lider stranke Liga poručio je da je na njihovim koalicionim partnerima iz Pokreta pet zvezdica odluka o tome da li će vlada u Rimu, koju Rojters naziva populističkom, preživeti na osnovu postignuća po pitanju saradnje na planu povećanja regionalne autonomije, budžeta za narednu godinu i reforme pravosudnog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.