Dinastija Buš neće podržati Donalda Trampa

Sve izvesniji kandidat republikanaca na predsedničkim izborima u SAD, Donald Tramp, koji pokušava da ujedini članove stranke pre novembarskih izbora, neće dobiti podršku uticajne republikanske dinastičke porodice Buš.

Bivši američki predsednici Džordž Buš mladji (2001-2009) i Džordž Buš stariji (1989-1993) nezadovoljni zbog Trampovih izjava na račun brata i sina Džeba Buša koji je odustao od predsedničke trke, odbili su da podrže milijardera.

Buš stariji je do sada imao običaj da podrži bilo kojeg republikanskog kandidata tokom poslednjih pet predsedničkih izbora, ali je ovog puta najavio da Tramp neće dobiti njegovu podršku.

„Buš ima 91 godinu i povukao se iz politike. Nakratko je odstupio od toga da bi nešto učinio za Džeba, ali to je izuzetak koji potvrdjuje pravilo“, rekao je njegov portparol Džim MekGrat.

Džeb Buš, bivši guverner Floride, odustao je od trke za republikansku nominaciju posle loših rezultata na stranačkom glasanju u tri države. Džeb Buš je potom podržao Trampovog protivnika Teda Kruza, koji se takodje povukao posle loših rezultata u Indijani.

Njegov brat, Buš mladji i nekada predsednik, izjavio je da ne želi da komentariše predsedničku kampanju.

Tramp je i njega kritikovao u februaru rekavši da je Bušova intervencija u Iraku „jedna od najgorih odluka u istoriji SAD“, a naveo je i da je lagao o tome da Irak tadašnjeg predsednika Sadama Huseina navodnom ima oružje za masovno uništavanje.

Bivši direktor Trampovog izbornog štaba Endrju Kard izjavio je da milijarderu predstoji „dosta posla da pridobije poverenje republikanaca na izborima“ i dodao da Tramp najpre treba da „pokaže više poštovanja ako želi da ujedini stranku“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.