U trendu

Diplomatska nota Turske Islandu zbog odnosa prema fudbalerim

ANKARA – Vlasti Turske uručile su diplomatsku notu vlastima Islanda u kojoj osuđuju sinoćnji neadekvatni odnos prema fudbalskoj reprezentaciji na aerodromu u Keflaviku i traže dodatne mere bezbednosti za članove turskog nacionalnog tima, javlja Anadolija.

U noti se navodi kako su turski fudbaleri bili podvrgnuti višesatnim pasoškim kontrolama, pretresima njihovog prtljaga i kako su bili žrtve nepoštovanja i agresivnog ponašanja islandskih službenika.

Najoštrije osudivši taj slučaj, Turska je zatražila dodatne mere bezbednosti za reprezentativce i stručni štab.

Kako bi i lično preneo nezadovoljstvo Turske, ambasador te zemlje u Oslu Fazli Čorman je otputovao na Island.

Turska i Island sutra igraju kvalifikacioni meč za plansman na Evropsko prvenstvo 2020, a turski tim kasno sinoć je posebnim letom iz Konije stigao u Keflavik.

Članovi turske reprezentacije su zbog detaljnih pasoških kontrola na aerodromu zadržani duže od dva sata, a detaljno je pregledan i prtljag svih fudbalera.

Najiskusniji u turskom timu, Emre Belezoglu i Burak Jilmaz, negodovali su zbog mera kojima su podvrgnuti.

“Ovo je bezobrazluk. Tri sata sam tamo stajao. Sve torbe su otvorili i po više puta ih prekopavaju. Leteli smo 6,5 sati, a sada tri sata čekamo“, kazao je Jilmaz.

“Ne bih želeo ništa da govorim, neka oni objasne sve ovo. Šteta jeste, od sletanja nas podvrgavaju nepotrebnim kontrolama“, kazao je Belezoglu.

Dok je Belezoglu davao izjavu, jedan navijač Islanda je prišao i pružio mu četku za VC šolju, nakon čeka ga je policija privela.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu ocenio je kao neprihvatljivo ponašanje islandskih službi prema turskoj reprezentaciji.

“To nije u skladu s diplomatskim normama i mi ćemo preduzeti adekvatne mere, neka u to niko ne sumnja“, poručio je Čavušoglu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.