U trendu

Direktor FBI: TikTok može da se koristi za kontrolu i manipulaciju podacima

VAŠINGTON – Direktor FBI Kristofer Rej izjavio je danas da bi aplikacija TikTok mogla da se koristi za kontrolu podataka i softvera na milionima uređaja u SAD, kao i za podsticanje narativa o podeli Amerike, dok bi čak i obaveštajne službe potencijalno propustile takvu manipulaciju.

„Nismo sigurni da bismo videli neke od spoljašnjih znakova da se to dešava. To je alat koji je u krajnjoj liniji pod kontrolom kineske vlade i za mene predstavlja razlog za zabrinutost o nacionalnoj bezbednosti“, rekao je Rej, prenosi Blumberg.

Republikanski senator Mark Rubio ocenio je da je TikTok „jedan od najvrednijih alata za nadzor na planeti“ i naveo da se pomoću nje mogu prikupljati podaci i manipulisati informacijama.

„Oni tako mogu da truju umove i ubacuju smeće u umove miliona ljudi. Ovo je značajna pretnja za nacionalnu bezbednost zemlje, s kakvom se nismo suočili u prošlosti“, rekao je Rubio.

Ranije ove sedmice, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena pružila je podršku dvopartijskom zakonu koji bi predsedniku mogao dati ovlašćenje da zabrani TikTok, što bi moglo ubrzati rešavanje problema privatnosti oko popularne aplikacije.

Aplikacija TikTok je bila pod revizijom vladinog Komiteta za strana ulaganja u SAD, odnosno Cfius, i očekuje se da bi uskoro mogla da bude zabranjena na federalnim uređajima.

„Najbrži i najtemeljniji način za rešavanje bilo kakvih zabrinutosti za nacionalnu bezbednost u vezi sa TikTokom je da Cfius usvoji predloženi sporazum, na kojem smo radili sa njima skoro dve godine“, ocenila je portparolka TikToka Bruk Oberveter.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar