U trendu

Direktorka Huaveja postigla dogovor sa tužilaštvom SAD

NJUJORK – Finansijska direktorka „Huaveja“ Meng Vanžu, koja je u pritvoru u Kanadi od 2018. godine zbog američkih optužbi za finansijske prevare, moći će da napusti tu zemlju nakon dogovora sa tužiocima, čime je uklonjen jedan od velikih problema u odnosima SAD i Kine.

Finansijska direktorka „Huaveja“ i ćerka osnivača kineske korporacije, pojavila se iz Vankuvera putem video veze na ročištu pred saveznim sudom u Njujorku.

Kako navodi „Gardijan“, Ministarstvo pravde poslalo je podnesak sudu u vezi sa optužnicom koja se stavlja na teret Meng u ovom slučaju.

Ona je prema britanskom listu, u okviru sporazuma o priznanju krivice koji je postignut, priznala neke greške, a zauzvrat su savezni tužioci pristali prvo da odlože i na kraju danas odbace optužbe.

Meng je uhapšena na Međunarodnom aerodromu u Vankuveru u decembru 2018. godine prema američkom nalogu u kojem je optužena za prevaru jer je navodno obmanula banku HSBC u vezi sa poslovanjem „Huaveja“ sa Iranom.

Ona je od početka negirala optužbe i borila se protiv izručenja u SAD iz Kanade, a posle hapšenja boravila je u kućnom pritvoru u Vankuveru pod nadzorom privatnog obezbeđenja koje sama plaća prema dogovoru o uslovnom puštanju na slobodu.

Rešavanje ovog slučaja moglo bi da ukloni jedan od nekoliko velikih sporova između SAD i Kine i doprinese oslobađanju dvojice Kanađana, Majkla Kovriga, bivšeg diplomate i Majkla Spejvora, biznismena, koji su uhapšeni nekoliko dana nakon Meng i optuženi, bez dokaza, za špijunažu, navodi „Gardijan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.