U trendu

Đukanovic: DPS ce biti stozer drzavne politike

PODGORICA – Predsednik Demokratske partije socijalista (DPS) i predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je sinoć da je politika njegove partije ranih „90. sačuvala mir, učvrstila stabilnost i unapređivala međunacionalne i međuverske odnose, uspostavila ekonomsku održivost, trasirala nacionalne interese i njenu viziju razvoja.

Đukanović je povodom dana stranke rekao da je politika DPS Crnu Goru dovela do obnove nezavisnosti i Crnoj Gori obezbedila realizaciju krupnih investicija u saobraćajnoj, turističkoj i energetskog infrastrukturi.

Osvrnuvši se na 30. avgusta 2020. godine, kada je DPS izgubio na parlamentarnim izborima i prešao u opoziciju, pripisao je to slabosti koje se, kako je rekao, događaju nakon trodecenijske vlasti.

U tom procesu, kako navodi, pokazali su da imaju kapacitet da slabosti otklanjaju i unaprijeđuju kvalitet politike.

„Ipak, nije to bilo najteže iskušenje. Najteže je bilo kako odbraniti Crnu Goru od nacionalističkih nasrtaja posle 30. avgusta 2020. godine. Svi ideolozi i akteri velikodržavnog nacionalizma na Balkanu su naš poraz razumeli kao otvorena vrata za promociju retrogradne politike, i kao okidač za ponovni pokušaj aneksije Crne Gore. Krupno iskušenje je bilo suočiti se sa tom političkom, medijskom i finansijskom ofanzivom na Crnu Goru. To je bila najteža ofanziva u savremenoj Crnoj Gori“, rekao je Đukanović.

Iskušenje je, kazao je, bilo toliko veće što se trebalo nositi sa njim iz posve nove perspektive – iz perspektive opozicionog delovanja.

Ipak, rekao je, Crna Gora je ostala na matičnom toku razvoja, sačuvala nezavisnost, učvrstila međunarodni i međunacionalni sklad i dobre odnose sa susedima.

Đukannović je rekao da je Crna Gora sada u boljem stanju, ali da su ključni izazovi tek pred njom.

„Moramo pokazati da smo spremni da nastavimo sa reformama, da radimo na daljem unapređivanju našeg rata kako bismo naredne godine nakon izbora preuzeli stožer državne politike“, naveo je Đukanović, preneli su podgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar