U trendu

Đurić: Napadi na srpske crkve na KiM moraju da prestanu

VAŠINGTON – Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je danas da napadi na srpske crkve na Kosovu i Metohiji moraju odmah da prestanu.

„U sredu je srpska pravoslvna crkva u Prištini bila sveže obojena, u ‘glavnom gradu’ Kosova, gde je ostalo samo oko 90 Srba, uglavnom starijih, u odnosu na populaciju od 45.000 pre rata. Sledećeg dana je kosovska policija sedela mirno, a vlada Kosova je dala logističku podršku albanskim ekstremistima koji su vandalizovani crkvu, još jednom pod izgovorom da je ‘održana provokativna liturgija na tom mestu'“, napisao je Đurić na Tviteru.

Đurić je dodao da ovi napadi na hrišcanske svetinje na Kosovu i Metohiji moraju da se zaustave.

„Vlada je dodala da je nedovršena crkva pre rata bila ‘hram šovinizma i mržnje’. Ove godine se dogodilo 40 napada na crkve i hramove na KiM. Ovo se mora zaustaviti, nema izgovora“, dodao je Đurić.

Engleski diplomata i pisac Jan Bankroft, koordinator Euleksa za sever Kosova i Metohije, objavio je da je posle liturgije u nedovršenoj crkvi Hrista Spasa u Prištini osvanuo grafit na engleskom jeziku: „Isus mrzi Srbe“.

Bankroft je naveo da je grafit ispisan nedavno na crkvi u kojoj je u čertvrtak, prvi put posle 23 godine, služena liturgija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.