U trendu

Đurić posetio episkopa Eparhije istočnoameričke

NJUJORK – Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić zvanično je posetio episkopa Eparhije istočnoameričke Irineja u episkopskoj rezidenciji nadomak Njujorka.

Tom prilikom, ambasador i episkop su razmenili ideje o saradnji između srpskog diplomatskog predstavništva i srpskih pravoslavnih eparhija u SAD i poklone u ime uzajamnog poštovanja i budučhe saradnje, objavljeno je na sajtu SPC Eparhije istočnoameričke.

Ove godine, koja predstavlja važnu prekretnicu i za SAD i za Srbiju, izdvajaju se dve značajne godišnjice, navodi se na sajtu SPC Eparhije istočnoameričke.

„Značajno je da slavimo 140. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje – 1881. godine, naše dve zemlje su razmenjivale izaslanike, trgovale robom i potpisivale značajne međunarodne ugovore, od kojih je jedan broj i danas na snazi“, navodi se u saopštenju SPC.

Iz Eparhije istočnoameričke dodaju da se „ponose činjenicom da su tokom oba svetska rata odnosi Srbije i Sjedinjenih Država ostali nepokolebljivi i da su se kao saveznici borili za slobodu i zajedničke vrednosti“.

Mnogi slobodoljubivi Srbi stvorili su svoj dom u Sjedinjenim Američkim Državama i ti, kako piše SPC, „američki Srbi su pozitivno uticali i obogatili istoriju svoje nove Domovine, dok su u srcu nosili Otadžbinu“.

Dugi važan jubilej ove godine je stogodišnjica osnivanja prve srpske pravoslavne eparhije u SAD i Kanadi, navode iz Eparhije istočnoameričke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar