U trendu

Đurić: Vratiti se prijateljskim odnosima od pre rata

VAŠINGTON – Umešanost Amerike u sukob devedesetih zbog Kosova „jedina je teška epizoda u odnosima sa Sjedinjenim Državama“, izjavio je za Glas Amerike ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić.

Đurić je dodao da je Srbija nestrpljiva da se vrati prijateljskim odnosima sa SAD koji su prethodili ratu i poboljša ih.

„Dve decenije kasnije, mislim da je sasvim sigurno reći da smo iznad toga i da gledamo ne samo da odnos postavimo tamo gde je bio, već i da ga dodatno pojačamo“, rekao je Đurić tokom intervjua datog u zvaničnoj rezidenciji ambasadora Srbije u Vašingtonu.

„Voleli bismo da vidimo porast političke komunikacije na svim nivoima, i veoma naporno radimo na jačanju ekonomske saradnje“, dodao je on, navodeći povećanje osoblja u ambasadi za 50 odsto i planove za otvaranje trgovinske kancelarije u San Francisku kasnije ove godine.

Đurić obećava srdačnu dobrodošlicu ako bi predsednik Džozef Bajden posetio Beograd tokom ovogodišnje 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Vašingtona.

„Kao ambasador, pokušaću da iskoristim što je više moguće 140. godišnjicu da zbližim lidere Srbije i Sjedinjenih Država“, rekao je Đurić, napominjuci da je prošlo više od 40 godina otkako je bivši predsednik Džimi Karter posetio Beograd 1980. godine.

Đurić je dodao da je posvećen radu na „povećanju nivoa političke komunikacije i političkog poverenja između Srbije i Sjedinjenih Država“, te da bi njegova zemlja želela da SAD povećaju svoje prisustvo u „svim sferama“ u Srbiji.

„Naša potreba da se bolje povežemo sa svim našim susedima i radimo u pravcu stvaranja trajne stabilnosti je imperativ za naš budući razvoj“, rekao je ambasador Srbije u Vašingtonu i dodao da se to ne može postići bez podrške velikih sila, a „SAD imaju veoma značajnu autoritet u našem regionu i dalje“.

Đurić ne veruje da američko-srpski odnosi treba da koče dugogodišnje veze Beograda sa Rusijom ili noviji porast ekonomskih i drugih veza sa Kinom.

„Bilo je mnoštvo koristi od našeg partnerstva sa Kinom, ali isto toliko i sa Rusijom, sa SAD i sa Evropskom unijom“, rekao je on, opisujući „uravnoteženi pristup“ spoljnoj politici koji svoje korene vuče iz drevnih razmišljanja.

„Čak i iz perioda dinastije Nemanjića – to je sada pre više od 800 godina – rekli smo da Srbija treba da bude Zapad na Istoku, Istok na Zapadu i istovremeno, iznad Istoka i Zapada“, istakao je Đurić.

„Oprezni smo da ne idemo dalje od onoga što su naši nacionalni interesi. U tom smislu, uvek procenjujemo analizu uloženog i koristi od toga“, podvukao je ambasador Srbije u Vašingtonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar