U trendu

Đurić: Za Srbiju vazna podrska SAD evrontegracijama ZB

VAŠINGTON – Za Srbiju je veoma važno što su evropske integracije Zapadnog Balkana jedan od prioriteta politike SAD, izjavio je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić i istakao da je to komplenetarno sa interesima i politikom Srbije.

Đurić je za Tanjug rekao da je američki uticaj u Evropi izuzetno veliki, posebno u državama koje su ključne za proširenje EU.

Komentarišući izjavu portparola Stejt departmenta Neda Prajsa u kojoj pozdravlja poruku Evropske unije Zapadnom Balkanu da vrata EU ostaju otvorena, Đurić je ukazao da je o tome nedavno govorio predsednik Džozef Bajden nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

„Takođe, izaslanik SAD za naš region Gabrijel Eskobar, koji je učino veliku čast Srbiji sastajući se njenim predstavnicima dva dana nakon svog imenovanja,govorio je o podršci evropskim integracijsma kao jednom od prioriteta američke politike prema našem regionu. To je komplementarno sa našim interesima,sa našom politikom“, rekao je Đurić.

Na pitanje o značaju pisma koje je sedmoro članova Kongresa uputilo Bajdenu da Amerika udvostruči pažnju na tenzije između Kosova i Srbije, Đurić je kazao da ne bi potcenio značaj pisma nijednog kongresmena, ali da je davno prošlo vreme kada su Albanci bili jedini koji u Vašingtonu lobiraju.

Đurić je kazao da Srpski kokus u SAD broji više od 30 članova i da svakodnevno raste broj onih koji razumeju poziciju Srbije po pitanju KiM i potrebu da se dođe do kompromisnog rešenja koje podrazumeva zadovoljenje interesa obe strane.

„Mislim da je veoma važzno što vodim tihu, ali istrajnu diplomatsku borbu za poziciju Srbije“, rekao je ambasador.

Naveo je da razgovarao sa senatorom Majkom Raundsom i sa još jednim, ali nije želeo da otkriva o kome je reč.

„Važno je da raste Srpski kokus i broj ljudi koji razumeju poziciju Srbije i koji su spremni da je saslušaju“, dodao je.

Takođe, istakao je značaj strateških razgovora sa predstavnicima srpske dijaspore i SPC i to što su, kako kaže, Amerikanci srpskog porekla veoma zainteresovani za dešavanja u svojoj otadžbini i žele da doprinesu jačanju pozicije Srbije.

„Sve su to procesi koji daju rezultate na srednji i duži rok, ali važno je da radimo i borimo se“, poručio je Đurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.