U trendu

Đurović: Skupština Crne Gore može da obavlja funkciju do izbora novog saziva

PODGORICA – Skupština Crne Gore može da obavlja svoju funkciju do izbora novog saziva, izjavila je predsednica parlamenta Danijela Đurović.

Ona je za TVCG objasnila da crnogorski ustav u tom delu nije predvideo nikakva ograničenja i obaveze parlamenta u slučaju raspuštanja.

Đurović je navela da je evropska praksa da skupština nastavlja da radi u punom kapacitetu sve do konstituisanja novog saziva.

„I sa te strane nema ograničenja da parlament obavlja sve poslove sve do zasivanja novog saziva Skupštine već je preporuka da se Skupština skrupulozno ponaša u delu da ne bi trebalo da donosi neke posebno značajne akte, recimo da je u pitanju donošenje novog budžeta. I ono što je vrlo važno treba napomenuti da Zakon o izboru odbornika i poslanika predviđa da mandat poslanika traje do konstituisanja Skupštine u novom sazivu“, kazala je Đurović.

Ona je ocenila da ukaz predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o raspuštanju skupštine nije pravno valjan akt i da je on time prekršio ustav, kao i u situaciji kada nije dao mandat za sastav nove vlade.

Đurović nije saopštila da li će poslanici skupštinske većine, kao što su najavili, inicirati pokretanje postupka pred Ustavnim sudom za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio ustav raspuštanjem skupštine.
Predsednica parlamenta je rekla da postoji mogućnost da takav predlog bude na plenumu, ali da za sada nije upućen u skupštinsku proceduru, prenosi RTCG.

Crnogorski predsednik i pretendent na još jedan predsednički mandat Milo Đukanović, doneo je ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore i raspisao prevremene parlamentarne izbore za 11. jun.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.