U trendu

Dnevno: Zbog Pupovca deo HDZ je na nogama

ZAGREB – Još nema informacija da li će Samostalna demokratska srpska stranka (SDS S) Milorada Pupovca napustiti vladajuću koalciju, što će se daleko manje odraziti na lidera te stranke, nego na premijera i predsednika HDZ Andreja Plenkovića, ali je uprkos tome deo te vladajuće stranke na nogama, piše danas portal Dnevno

Ovaj zagrebački medij, pozivajući se na tvrdnje dobro upućenog izvora iz vladajuće stranke, piše da su HDZ-ovci, međutim, zaista na nogama.

Isti izvor kaže da Plenković nema kontrolu nad delom pobunjenika koji su Pupovčevu retoriku, nakon napada grupe huligana na Srbe u Uzdolju, kod Knina, iskoristili kao svojevrsnmi udar na njega.

Da se Plenković zaista odluči na raskid saradnje sa SDS S on bi poentirao i pred HDZ-ovim biračkim telom pa je stoga ključno pitanje zašto premijer to ne učini, pita portal.

Posebno, kako se navodi, kada se zna, da odlazak trojice predstavnika srpske nacionalne manjine iz koalicije ne bi ugrozio stabilnost vlade.

„Ali, Plenković Pupovca štiti zbog vlastitog imdiža, jer Hrvatska uskoro preuzima predsedanje EU. Šef SDS S zapretio mu je da bi njegovo izbacivanje iz vladajućeg karavana rezultiralo ugrožavanjem ugleda Hrvatske, a premijer od toga ozbiljno zazire“, navodi se.

Lako će, kažu, Plenković primiriti sitne igrače u koaliciji, daleko veći problem preti mu iz HDZ-ove desnice.

Izgleda, dodaje se, da i pojedini ministri, kada je Pupovac u pitanju, otkazuju saradnju i otimaju se kontroli.

Naime, pre nekoliko sedmica veteranska udruženja optužile su Pupovca da destabilizuje hrvatsku državu i pozvale su institucije da ga istraže, procesuiraju ili pak, adekvatno kazne zbog govora mržnje i povrede ugleda Hrvatske.

Potom je na Plenkovićevu adresu stigao zahtev HVIDRA-e, iza koje stoji HDZ-ov zastupnik Josip Đakić.

Iz ovog udruženja veterana su otišli korak dalje pa su od premijera zatražili raskidanje koalicije sa SDS S.

Nimalo beznačajno nije ni podrška ministra branitelja HDZ-ova Tome Medveda, koji se usaglasio s braniteljskim zahtevima oko toga da Pupovčev navodni govor mržnje treba sankcionisati.

„Pritisak na Plenkovića očito se intenzivira, tome su se pridružili i HDZ-ovci, posebno ako se uzmu u obzir poruke HVIDRA iza kojih stoji Đakić.

Inače,Josip Đakić je otac Ivana Đakića koji ove godine za pravoslavni Božić sovjim sugrađanima Srbim „čestitao“ taj verski praznik sa fotografiji na kojoj je sa glavom srpsko vojnika u rukama.

S druge strane u delu HDZ postoji sumnja da Plenković i Pupovac imaju tajni plan kojim bi obojica mogli poentirati.

Naime, Pupovac bi uskoro samoinicijativno mogao napustiti vladajuću koaliciju, gradeći time stabilnost u vlastitoj stranci i među vlastitim biračima, a Plenković će u tome poentirati pred evropskim zvaničnicima jer ga nije oterao, ali će ga lakše kritikovati kao nekoga s kime više ne sarađuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.