U trendu

DNR: Mirovni pregovori sa UKR nemogući nakon najintenzivnijeg udara na Donjeck

MOSKVA – Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je večeras da su dalji mirovni pregovori sa Ukrajinom nemogući nakon najintenzivnijeg udara na Donjeck od 2014. godine, koje su ukrajinske snage izvele danas.

„Ako ozbiljno razgovaramo, onda ne može biti govora o sporazumima sa Kijevom. Prvo, Kijev nije nezavisan. To smo saznali tokom pregovora u Minsku. Drugo, takođe se ne čini mogućim računati na garante sporazuma, ko god oni bili. Videli smo nedavnu izjavu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel. Nivo poverenja u evropske države je blizu nule“, rekao je Pušilin u intervjuu za rusku televiziju, a prenosi agencija TAS S.

Kako je rekao, DNR ne vidi objektivne preduslove da razgovara i o pregovorima sa SAD.

„Vašington je zadovoljan i ovim sukobom i postepenim gubitkom evropskog ekonomskog potencijala, koji postepeno prestaje da bude konkurent SAD čak i u teoriji. Dakle, nemamo sa kim da pregovaramo, moramo samo da pobedimo na bojnom polju. Ne postoji drugi načini da se zaustavi ovaj sukob, ova granatiranja, ratni zločini kijevskog režima i njegovih saučesnika – zapadnih država“, istakao je Pušilin.

Naglasio je da ukoliko jeu 2014-2015. godine granatirana samo periferija Donjecka, danas je cela teritorija grada gađana masovnim udarima.

Ponovio je da će artiljerijski udari prestati tek nakon što Donjeck postane nedostupan za ukrajinsku artiljeriju.

„Ne možemo da računamo ni na šta drugo. To su čisti ratni zločinci, koji će sigurno granatirati i nauditi civilima, ako mogu. Tako da samo napori naših momaka, koji sa oružjem u rukama oslobađaju našu zemlju, mogu pomoći da se zaustavi granatiranje Donjecka“, rekao je Pušilin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.