U trendu

DNR:Tribunal za ukrajinske ratne zločine na više lokacija

KIJEV – Nekoliko lokacija je obezbeđeno za rad sudova pred kojim će biti procesuirani ukrajinski ratni zločinci, saopštio je danas lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin, prenosi TAS S.

„Svi ratni zločinci će biti izvedeni pred Tribunal, ne radi se samo o pripadnicima bataljona Azov, jer kako napreduje istraga i rad sa svedocima i žrtvama iz oslobođenih naselja, ispostavlja se da zločini koje su počinile druge jedinice, uključujući i ukrajinsku vojsku, nisu bili ništa manje strašni i ciničniji“, rekao je Pušilin za TV kanal Solovjev uživo.

On je naveo i da su „militanti Azova svima na usnama“, ali da je u proteklih osam godina i „u glavama drugih nešto ozbiljno pošlo naopako“, istakao je lider DNR.

Pušilin je ranije saopštio da će „ukrajinski nacionalisti morati da se suoče sa tribunalom koji bi mogao biti međunarodni „.

Prema njegovim rečima, jedno od suđenja će se održati u gradu Marijupolju, a ministarstvo spoljnih poslova DNR je saopštilo da je u toku rad na potrebnoj dokumentaciji.

Očekuje se da će pred Tribunal biti izvedeni pripadnici jedinica poput Azova i Ajdara, kao i drugi ukrajinski vojnici, navodi TAS S.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je ranije da će, ako dođe do suđenja ukrajinskim vojnicima koje su ruske snage zarobile u Marijupolju, bilo kakvi pregovori s Rusijom postati nemogući.

Dodao je da Ukrajina neće tolerisati, kako je naveo, „maltretiranje ljudi za koje se može reći samo da su heroji svoje domovine, kao i da su branili slobodu svog naroda od osvajača“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.