U trendu

Dobrosavljević: Đukanović i Mandić u prednosti zbog stranačke infrastrukture

BEOGRAD – Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević izjavio je danas da veruje da će se u drugi krug predsedničkih izbora u Crnog Gori plasirati Milo Đukanović i Andrija Mandić, jer njihove stranke imaju najjaču infrastrukturu.

„Izborna kampanja je kratka i trajaće dve nedelje i sve će zavisitu od infrastukture stranaka. Onaj ko bude uspeo da izvuče svoje birače i sigurne glasove, taj će obezbediti drugi krug. A tome su najbliži Đukanović i Mandić“, rekao je Dobrosavljević za Tanjug.

Dodaje da je sasvim sigurno da u prvom krugu izbora neće biti pobednika.

On ističe da je Demokratski front za 72 sata sakupio 15.000 potpisa što je za Crnu Goru na prosečnu izlaznost do 335.000 građana četiri odsto birača, a da, pri tome, u tom trenutku još nisu ni odredili kandidata.

„To govori o organizovanoj stranačkoj infrastrukturi“, istakao je Dobrosavljević.
Što se tiče pokreta Evropa sada, on kaže da su posle lokalnih izbora u Crnog Gori imali porast rejtinga.

Naglašava da, iako su rezultati koji su postigli u Danilovgradu i Podgorici impresivni, na nivou cele zemlje nisu, jer su u svih 14 opština, oni su uzeli 14,5 odsto ili 29.000 glasova.

„Demokrate su bile jače od njih sa 15 odsto ili 30.000 birača, a DF je bio još jači sa 42.000 birača. Jeste njihov rast bio posle tih izbora, ali čak su i analitičari, koji nisu skloni opoziciji, rekli da nikome nije tako brzo pao rejting kao Evropi sada“, konstatovao je Dobrosavljević.

Što se tiče Alekse Bečića, smatra da će on pokušati da stabilizuje rejting, jer nije zadovoljan rezultatima izbora u Podgorici.

„Ostao je balast na njima zato što su zajedno sa DPS učestvovali u obaranju Abazovićeve vlade“, poručio je Dobrosavljević.

Smatra da ne bi trebalo potcenjivati ni suverenističku kandidatkinju Draginju Vuksanović Stanković, koja prema njegovom mišljenju može da uzme 7-10 odsto glasova.

„Postoji velike broj suverenistički nastrojenih građana Crne Gore, koji nisu naklonjeni Milu Đukanoviću zbog korupcije i kriminalizacije društva i ti ljudi traže alternativu. Zato se Draginja Vuksanović i kandidovala. Naravno da će ti glasovi u drugom krugu ići Đukanoviću“, konstatuje Dobrosavljević.

Na pitanje da li bi u slučaju pobede Mandića moglo doći do povlačenja priznanja tzv. Kosova, odgovara da je to pitanje stavljeno ad acta još 2020. kada je jasno rečeno da će Crna Gora poštovati sve međunarodno preuzete obaveze.

„To sada nije pitanje. Tema je borba protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, kao i stabilizovanje društva i postizanje kohezije. Crna Gora je složeno, multietničko i multikonfesionalno društvo u kome bez konsenzualne demokratije, da će biti poštovana prava svih zajednica, nema uspeha niti napretka u društvu“, objašnjava Dobrosavljević.

Siguran je da će na ovim, kao i svim ostalim izborima u Crnoj Gori, biti manja uloga crkve, jer smatra da će se ona posle usvajanja Zakona o veroispovesti vratiti svojim poslovima i izaći iz politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.