U trendu

Doerti: Britanija razmatra da Revolucionarnu gardu Irana proglasi terorističkom

LONDON – Velika Britanija aktivno razmatra zabranu iranske Revolucionarne garde kao terorističke organizacije, ali još nije doneta konačna odluka o tom pitanju, izjavio je danas britanski ministar inostranih poslova Leo Doerti, prenosi Rojters.

„Ne bi bilo u redu s moje strane da spekulišem o tome kakav će biti ishod, budući da ovo pitanje vlada trenutno razmatra“, rekao je britanski ministar u okviru parlamentarne debate o situaciji u Iranu, tokom koje su pojedini poslanici pozvali na zabranu.

„Ipak mogu da kažem da će vlada uvažiti pozive upućene sa raznih strana, jer je ovo nešto što smatramo izuzetno ozbiljnim“, naveo je Doerti.

Zabrana iranske Revolucionarne garde kao terorističke grupe značila bi da bi u Britaniji postalo krivično delo pripadati grupi, prisustvovati njenim sastancima i nositi njen logo u javnosti.

Ta oružana formacija već je podvrgnuta britanskim sankcijama.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je utorak da razmatra predlog da se iranska Revolucionarna garda proglasi u EU za terorističku organizaciju dan nakon što je Nemačka poručila da bi takav potez imao smisla i bio bi politički značajan.

Istovremeno, u EU se razmatra uvođenje četvrtog paketa sankcija Iranu zbog isporuka naoružanja Rusiji.

Više zemalja članica EU zalaže se da se elitna iranska oružana formacija Revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.