U trendu

Događaji u SAD nisu kraj, već početak globalnog razvoja

BEČ – Događaji u SAD, u vezi upada u Kapitol, nisu kraj, već pocetak jednog globalnog razvoja, smatra politikolog Ivan Krastev.

„Imaćemo u budućnosti stalno osporavane izbore“, ocenio je Krastev na jednoj onlajn konferenciji.

Rekao je da je uveren da Donald Tramp stvarno veruje da je pobedio na izborima, jer u „svom svetu“ ne može prihvatiti poraz, ali je najgore što i dve trećine njegovih pristalica to misli.

Krastev je ocenio da takav razvoj u SAD pokazuje da je izgubljeno socijalno jedinstvo i da ne postoji zajednički javni prostor sa istim činjeničnim osnovama.

S tim u vezi Krastev je povukao paralele između SAD i Zapadnog Balkana.

„U Albaniji već tri decenije ima samo osporavanih izbora“, ukazao je on.

Što se tiče zatvaranja Tviter naloga Trampa ukazao je na važnost debate o ulozi društvenih mreža.

„Radi se o pitanju ko će nam garantovati slobodu. Vlade, kojima ne verujemo, ili preduzeća kojima, takođe ne verujemo. Dok su mnogi ljudi društvenim mrežama mnogo više verovali, sada spoznaju koliko utiču na život. Takođe se vidi da se vlade mogu menjati, ali vlasnici društvenih mreža ne“, naglasio je Krastev.

Istovremeno, ukazuje da berze nisu reagovale na društvenu krizu u SAD, jer investiraju u preduzeća buduhnosti, kao što je Tesla.

„Investitori žive u budućnosti, glasači u prošlosti, a niko ne živi u sadašnjosti“, naglasio je on na skupu u organizaciji bečkih udruženja novinara „konkordija“ i „Foruma za novinarstvo i medije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.