U trendu

Dogovor o KiM uz saglasnost međunarodne zajednice i regiona

BRISEL, 4. septembra ( Tanjug) – Konačni sporazum Beograda i Prištine trebalo bi da bude postignut do kraja ove ili početkom sledeće godine, a dogovor, pored međusobne saglasnosti obe strane, mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da ima podršku međunarodne zajednice, uključujući i region, saznaje Tanjug u Briselu.

„Parametri dogovora su da mora postojati pristanak dve strane, da mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i da mora imati podršku međunarodne zajednice, uključujući i region“, navode za Tanjug u EU institucijama.

U Briselu su, kažu, svesni težine zadatka, koji se nalazi pred pregovaračima kako bi se došlo do dogovora koji ispunjva sve te kriterijume.

U EU očekuju da bi do konačnog dogovora o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine trebalo da dođe ”do kraja ove ili početkom sledeće godine”.

”Realno bi bilo da dogovor vidimo za nekoliko meseci. Idealno bi bilo da se to dogodi u narednih šest medseci. Ne postoji zadato vreme, ali svi se slažu da moramo iskoristi trenutni zamah u pregovorima”, rečeno je Tanjugu u diplomatskim krugovima u Briselu.

Evropski diplomatski krugovi, bliski procesu dijaloga Beograda i Prištine, navode da postoje parametri za konačni dogovor dve strane, kako bi on bio ”prihvaćen, primeljiv i održiv”.

Dodaje se da sa pregovaračima rade i timovi zaduženi za ocenu usklađenosti mogućeg dogovora sa međunarodnim pravnim standardima.

EU zvaničnici kažu da ne žele da ulaze u ocene pojedinačnih rešenja o kojima se u poslednje vreme govori, uključujući i pitanje moguće korekcije granica.

Naglašava se da u cilju nalaženja konačnog rešenja za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine pregovarači trenutno razmatraju sve postojeće opcije.

”Potrebno je pregovaračima dati dovoljno prostora da razmotre sve opcije. Zbog toga ne ulazimo u moguće ili nemoguće opcije. Ponekada morate da pregladate različite stvari da bi videli šta je moguće ili nemoguće”, kažu u diplomatskim krugovima u Briselu.

U EU kažu da predsednici Srbije i Kosova pokazuju svoju potpuno posvečenost dolasku do konačnog rešenja u dijalogu.

Unija, sa svoje strane, je potpuno angažovana i pruža svaku pomoć u dolasku do pravno obavezujućeg sporazuma.

U tom cilju u narednom peridu očekuje se intenziviranje sastanka Vučića i Tačija, saznaje Tanjug u Brisleu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.