U trendu

Dogovorena bliza vojna saradnja Japana i Filipina

TOKIO – Japan i Filipini dogovorili su se danas da započnu pregovore o mogućem sporazumu o odbrani koji bi obezbedio bližu saradnju između vojski dve države usred regionalnih tenzija sa Kinom i ruske invazije na Ukrajinu.

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši i ministar odbrane Nobuo Kiši i njihove filipinske kolege, Teodor Loksin i Delfin Lorenzana, na svom prvom bezbednosnom sastanku složili su se da započnu zvanične razgovore o mogućem sporazumu o recipročnom pristupu odbrani.

U pitanju je donošenje dokumenta koji bi obezbedio vojnim trupama te dve države da slobodno pristupaju teritorijama druge zemlje u cilju obuke i razmene odbrambene opreme, prenosi AP.

Japan i Filipini, saveznici SAD-a, poslednjih godina su često izvodili zajedničke vežbe i pojačali saradnju u oblasti odbrane, a Tokio i Manila su se 2020. dogovorili i o izvozu japanskih radarskih sistema filipinskoj vojsci.

Četvorica ministara su se danas oštro usprotivila „akcijama koje bi mogle povećati tenzije“ u Istočnom i Južnom kineskom moru i potvrdila svoju posvećenost poštovanju međunarodnog prava u rešavanju sporova.

Oni su saopštili i da ruska „agresija“ u Ukrajini utiče ne samo na Evropu, nego i na Aziju.

Iako je bilo očigledno da je Kina njihova glavna briga, pažljivo su izbegavali da direktno pomenu tu državu, navodi AP.

Japan je poslednjih godina značajno proširio razgovore o bezbednosti i zajedničke vežbe sa SAD i drugim partnerima koji dele njegovu zabrinutost zbog, kako se tvrdi, kineskih teritorijalnih pretenzija u regionu u kom se nalaze neki od najprometnijih pomorskih puteva na svetu.

Današnji dogovor između Japana i Filipina dogodio se dan nakon što je kineski predsednik Si Đinping poručio odlazećem filipinskom predsedniku Rodrigu Duterteu da su Peking i Manila pravilno rešili svoje sporove u Južnom kineskom moru i da se „regionalna bezbednost ne može postići jačanjem vojnih saveza“, navodi se u saopštenju kineske novinske agencije Sinhua, prenosi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.