U trendu

Dom naroda PS BiH danas o izmenama Izbornog zakona

SARAJEVO – Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH trebalo bi danas na vanrednoj sednici da razmatra Predlog zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Zahtev za razmatranje tog zakonskog predloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Oni predlažu da se član Predsedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona i to Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Srednjobosanskom (SBK), Zapadnohercegovačkom (ZHK), Livanjskom i Posavskom kantonu, prenosi RTRS.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, odnosno da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK i po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u predlogu.

Oni su predložili i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Predlog delegata iz HDZ-a naišao je na oštru kritiku kolega iz Stranke demokratske akcije, koji su zatražili otkazivanje sednice, navodi portal Klix.

Iz SDA su naveli da je predlog HDZ-a neprihvatljiv u celini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar