U trendu

Donatorska konferencija za Tursku i Siriju 20. marta

BRISEL – Evropska komisija i švedsko predsedništvo Savetom EU biće 20. marta domaćini Međunarodne donatorske konferencije za podršku ljudima u Turskoj i Siriji, koje je nedavno pogodio razorni zemljotres, saopštila je danas Evropska komisija.

EU poziva i druge međunarodne partnere i globalne donatore da pokažu solidarnost sa ljudima u Turskoj i Siriji u ovim teškim okolnostima, a u skladu sa obimom i veličinom štete.

Donatorska konferencija će biti otvorena u saradnji sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i premijerom Švedske Ulfom Kristersonom, a organizovana u saradnji sa turskim vlastima, zemljama članicama EU, zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, susednim i partnerskim zemljama, članicama G20, kao i UN, međunarodne organizacije, humanitarne organizacije i međunarodne i evropske finansijske institucije.

„Ljudi u Turskoj i Siriji treba da znaju da smo uz njih dugoročno. Pozivam sve nacije i sve donatore, javne i privatne, da doprinesu i odaju počast sećanju na izgubljene živote, herojstvo onih koji su prvi odgovorili i što je najvažnije da zajedno izgradimo bolju budućnost za preživele“, izjavila je fon der Lajen.

Premijer Švedske Ulf Kristerson izjavio je da su zemljotresi u Turskoj i Siriji „katastrofa istorijskih razmera“ sa „užasnim posledicama“.

„Švedska će učiniti sve što je u našoj moći, zajedno sa EU i međunarodnim partnerima, da pomognemo pogođenima u narednim fazama rehabilitacije i oporavka“, rekao je on.

Nakon zemljotresa 6. februara, EU je poslala timove za potragu i spasavanje i medicinske timove, kao i lekove preko Mehanizma EU za civilnu zaštitu, kao i humanitarnu pomoć pogođenim ljudima u obe zemlje.

Komisija je navela da je do sada poslala blizu 12 miliona evra humanitarne pomoći za neposredne potrebe stanovništva u Turskoj, a oko 10 miliona evra je mobilisano za posledice zemljotresa u Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar