U trendu

Dovzan: Sredinom decembra ocekujemo Međuvaldinu konferenciju

BRISEL, 23. novembra ( Tanjug) – Ministri opštih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu razgovaraju danas o novim koracima u procesu proširenja na Zapadni Balkan, a jedna od tema biće i otvaranje klastera sa Srbijom do kraja godine.

Slovenija, kao predsedavajučha članica Saveta EU, planira da 14. decembra u Briselu organizuje Međuvladinu konfrenciju EU Srbija na kojoj bi bio otvoren bar jedna klaster, saznaje Tanjug u Briselu.

U ovom trenutku najviše saglasnosti među zemljama članicama ima za otvaranje klastera 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i odrzivu povezanost.

Dolazeći na sastanka Saveta EU, državani sekretar u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova, Gašper Dovžan, naglasio je da se Slovenija zalaže za napredak i kredibilnost EU u procesu proširenja na Zapadni Balkan.

„Današnjom raspravom želimo da započnemo proces i završimo ga sredinom decembra Međuvladinim konferencijama sa Srbijom i Crnom Gorom“, poručio je Dovžan.

Rasprava o davanju „zelnog svetla“ Srbiji za otvaranje klastera još se vodi pred radnim telima Saveta EU, a konačnu odluku bi u narednim danima trebalo da donesu ambasadori zemalja članica.

Pored spremnosti Srbije, kada je reč o merilima za otvaranje konkretnih poglavlja, zemlje članice će se pri svojoj odluci rukovoditi i ukupnim napretkom Srbije u procesu reformi, a posebno u oblasti vladavine prava.

Evropska komisija u oktobru je predložila otvaranje dva klastera sa Srbijom: klastera 3 koji obuhvata osam poglavlja iz oblasti konkurentnosti i rasta i klastera 4 koji sadrži četiri poglavlja koja se odnose na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Kada je reč o klasteru 3, Srbija je od osam poglavlja već otvorila pet po prethodnoj metodologiji, a u klasteru 4 sva poglavlja su ”tehnički spremna” za otvaranje.

Komisija je u svom godišnjem izveštaju ocenila da je Srbija „ispunila prelazna merila za otvaranje oba klastera“.

Srbija je do sada, po staroj metodolgiji, otvorila 18 poglavlja od čega svih pet iz klastera 1, koji se smatra već otvorenim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.