U trendu

DPS poziva na postizborne koalicije za formiranje vlasti

PODGORICA – Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića ne priznaje poraz na lokalnim izborima i poziva političke subjekte koji, kako kažu, ne grade svoj program na mržnji, već na razvoju Crne Gore, njenoj evropskoj perspektivi i jačanju građanskog društva, na formiranje postizbornih koalicija.

Priznaju da su očekivali veću podršku, ali su, kažu, očigledno drugi faktori opredelili izbornu volju birača.

Iz DPS su saopštili da su jučerašnji rezultati lokalnih izbora izvesna najava izbornog procesa na državnom nivou.

„Preliminarni rezultati, koji su izraz volje skoro pola biračkog tela, pokazuju da su opozicione partije i one koje su van parlamenta, osvojile većinu glasova“, navode iz DPS i konstatuju da to jasno ukazuje na sporni legitimitet većine iz avgusta 2020..

To, poručuju, ukazuje na potrebu da se što pre organizuju državni izbori, kako bi se, kako tvrde, zaustavilo politički nakaradno stanje, u kojem stranka koja ima nekoliko procenata i njen lider, zloupotrebljavaju institucije i vlast.

„DPS samostalno ili sa koalicionim partnerima je jedini politički subjekat koji ima odbornike u svih 14 opština. U većini opština smo politički subjekt sa najvećim brojem glasova. U Podgorici, iako nemamo apsolutnu većinu, broj odbornika liste koju je predvodio Ivan Vuković je skoro duplo veći od sledeće liste, u Bijelom Polju smo osvojili vlast, u Baru takođe, u Plavu je naša lista osvojila apsolutnu većinu, u Tivtu smo stranka koja ubedljivo ima najviše odbornika, u Danilovgradu smo najjača politička partija, u Kolašinu smo osvojili najviše glasova, na Žabljaku imamo najviše odbornika“, navodi se u saopštenju DPS.

Veruju, dodaju, da je za mnoge partije period od dve godine bio otrežnjujući, i da su shvatili da se na mržnji prema DPS-u ne može graditi politika i voditi država.

„Izraziti pad izlaznosti građana, može se tumačiti kao razočaranje birača koje je nastupilo posle 2020. godine, kada su umesto najavljenog ‘oslobođenja’ dobili nestabilnost, ogromna zaduženja, rast nezaposlenosti, pad ekonomije, ruiniranje zdravstva.… Sa druge strane ove izbore je karakterisala nezapamćena zloupotreba državnih resursa, partijsko zapošljavanje po državnim preduzećima, koje je devastiralo te sisteme i napravilo od njih gubitaše“, tvrde iz DPS.

DPS je, kažu, svestan da je trend populističke politike koji je globalni, stigao i u Crnu Goru, i da obećanja koja su lažna i neutemeljena mogu da trenutno zavaraju.

To je, tvrde, neodgovoran način vođenja politike, obmana birača, koja ima svoju cenu i nikad nismo, niti ćemo na taj način tražiti podršku glasača.

„U nekim opštinama smo očekivali veću podršku, zbog konkretnih rezultata koje je lokalna vlast postigla, ali su očigledno drugi faktori opredelili izbornu volju birača“, naveli su, između ostalog, iz DPS i dodali:

„Rezultati lokalnih izbora izvesna su najava izbornog procesa na državnom nivou“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar