U trendu

Dragi: Članstvo u EU i NATO temelj spoljne politike Italije

BRISEL – Članstvo u Evropskoj uniji i NATO je kamen temeljac spoljne politike Italije, izjavio je danas odlazeći italijanski premijer Mario Dragi, uoči formiranja nove, desničarske vlade.

„U potpunosti delimo evropske i transatlantske vrednosti i želimo da nastavimo da ih štitimo i jačamo“, rekao je Dragi italijanskim diplomatama u Briselu, preneo je Rojters.

„Ovi principi su još važniji kada se nosimo sa krizama kroz koje prolazimo, od rata u Ukrajini do vanredne energetske situacije“, dodao je Dragi.

Njegovi komentari usledili su nakon što se Silvio Berluskoni, čija partija Forca Italija treba da uđe u narednu vladu, hvalio dugogodišnjim prijateljstvom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i optužio Ukrajinu da je izazvala ruski napad, navela je agencija.

Berluskonijevo odbijanje da okrivi Putina za rat je izazvalo zabrinutost da bi nova vlada, koju bi trebalo da vodi liderka partije Braća Italije Đorđa Meloni, mogla da oslabi odlučnost Zapada u obračunu sa Moskvom.

Meloni je juče izjavila da će njena nova vlada biti čvrsto pro-NATO orijentisana i da će u potpunosti biti deo Evrope.

„Italija sa nama u vladi nikada neće biti slaba karika na Zapadu“, istakla je ona u saopštenju

Istovremeno, član Forca Italije Antonio Tajani napisao je na Tviteru da je u Briselu „da bi još jednom potvrdio stav Forca Italije, njenog lidera Silvija Berluskonija i svoj koji je za NATO, transatlantske odnose, Evropu i protiv neprihvatljive invazije Rusije na Ukrajinu“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar