U trendu

Drahoš priznao poraz i čestitao Milošu Zemanu pobedu na izborima za predsednika Češke

Bivši predsednik Akademije nauka Češke, Jirži Drahoš, priznao je danas poraz u drugom krugu predsedničkih izbora u Češkoj i čestitao dosadašnjem predsedniku Milošu Zemanu kome su glasovi skoro 52 odsto birača omogućili da ostane na čelu Češke i narednih pet godina.

„Nismo pobedili, ali nismo ni poraženi“, ocenio je Drahoš i objasnio da su ovi predsednički izbori pokrenuli ogromnu pozitivnu energiju ljudi koji su mu pomagali i glasali za njega.

„Ne brinite, ta energija neće nestati. Cela kampanja je bila toliko veliko političko iskustvo, da ne mogu da zamislim da ga još negde ne iskoristim“, kazao je Drahoš.

Taj 68-godišnji naučnik, hemičar, najavio je da ostaje u politici da bi iskoristio energiju i volju češkog društva za promenom.

„Ovog puta nije uspelo. Ali to što nije, ne znači i da neće biti“, poručio je Drahoš svojim pristalicama i biračima u rodnom Jablunkovu.

U drugom krugu izbora za predsednika Češke, po skoro konačnim rezultatima Zavoda za statistiku, na osnovu prebrojavanja glasova sa 99 odsto birališta, Miloš Zeman je osvojio 51,64 odsto glasova, a Jirži Drahoš 48,35 odsto. Juče i danas je glasalo 66,52 odsto od 8,4 miliona Čeha s pravom glasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar