U trendu

Drugi let „Blu Oridžina“ u svemir, na njemu i kapetan Kirk

VAN HORN – Kompanija „Blu Oridžin“, u vlasništvu milijardera i američkog biznismena DŽefa Bezosa, trebalo bi danas da realizuje drugi suborbitalni turistički let, sa četvoročlanom civilnom posadom u kojoj je i glumac Vilijam Šatner (90), koji je tumačio ulogu kapetana Kirka u seriji „Zvezdane staze“.

Time bi Šatner postao najstarija osoba koja je ikada poletela u svemir, navodi agencija Rojters.

Poletanje potpuno autonomne svemirske letelice „NJu Šepard“ je zakazano za 9 sati ujutru po lokalnom vremenu sa lansirne lokacije „Blu Oridžina“, na oko 32 km izvan grada Van Horn u Teksasu.

Šatneru će se, na putovanju koje bi trebalo da traje oko 10 minuta, pridružiti bivši inženjer NASA Kris Bošuizen, suosnivač platforme „Medidejta solušens“ za klinička istraživanja Glen de Vries i potpredsednica i inženjer „Blu Oridžina“ Odri Pauers.

Očekuje se da će „NJu Šepard“ podići putnike na visinu od 96 km iznad Zemlje, omogućavajući im da dožive nekoliko minuta bestežinskog stanja pre nego što se kapsula sa posadom vrati u pustinju Tekas.

Let, prethodno zakazan za jučerašnji dan, pomeren je za jedan dan zbog vetra.

Četiri clana posade su juče prošla obuku, a tim misije završio je procenu spremnosti za let kako bi se osiguralo da su „svi sistemi pokrenuti“, saopštio je „Blu Oridžin“ na Tviteru.

Ova kompanija je imala uspešan debitantski let u svemirskom turizmu 20. jula, sa Bezosom i još tri osobe koje su letele do ruba svemira i nazad tokom putovanja koje je trajalo 10 minuta i 10 sekundi.

Na tom letu, avijatičarka Voli Fank (82) postala je najstarija osoba koja je stigla u svemir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar