U trendu

Država ga kaznila sa 2,8 milijarde, on skoro toliko zaradio za jedan dan

Kazna od nekoliko milijardi dolara koju su kineski regulatori izrekli Alibabi podstakla je rast akcija ovog giganta u e-trgovini, čime se znatno uvećalo i bogatstvo osnivača kompanije DŽeka Maa.

Akcije Alibabe, koje kotiraju na Hongkoškoj berzi ojačale su dva dana zaredom, pri čemu su danas napredovale za oko 0,5 posto, nakon jučerašnjeg skoka od preko 6,0 procenata, dok su na Vol Stritu u ponedeljak uzletele za više od 9,0 odsto, najviše u poslednje skoro četiri godine, prenosi Raša tudej.

Porast vrednosti Alibabe bio je berićetan za osnivač kineskog internet diva, DŽeka Ma, čija je neto vrednost, prema „Blumbergovom“ indeksu milijardera, za samo jedan dan skočila za 2,3 milijarde dolara dostižući 52,1 milijardu dolara. On je trenutno 25. najbogatiji čovek na svetu i treći najbogatiji u Kini.

Minulog vikenda, kineski tržišni regulatori izrekli su Alibabi novčanu kaznu od 18,2 milijarde juana (2,8 milijardi dolara), što je jednako udelu od 4,0 posto prihoda kompanije ostvarenih 2019. godine. Mada visoka, ova kazna je ipak manja od maksimalne moguće koja se predviđa kineskim zakonom,

Kineski regulator je presudu doneo uz obrazloženje da je Alibaba primenjivao antikonkurentske prakse, uslovljavjući trgovce da robu i usluge koje prodaju preko njihove onlajn mreže ne mogu da nude na rivalskim platformama za e-trgovinu.

Alibaba je odmah prihvatila da plati kaznu i obećala da će obezbediti otvorenije operativno okruženje za svoje trgovce i partnere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)