U trendu

Državni mediji: Raul Kasto ostaje šef Komunističke partije Kube još pet godina

Kubanski lider Raul Kastro (84) ostaje i narednih pet godina na čelu Komunističke partije Kube, kao prvi sekretar partije, odlučeno je na kongresu, javili su danas državni mediji.

Takodje će i broj dva partije Hoze Ramon Mačado Ventura koji predstavlja tvrdu komunističku struju, ostati drugi petogodišnji mandat kao drugi sekretar, mestu broj dva u partiji.

Agencija AP navodi da je to poruka da ostareli revolucionarni lideri zemlje zadržavaju kontrolu i posle otopljavanja odnosa sa SAD i uprkos nezadovoljstvu ekonomskim stanjem u zemlji.

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro (89) pojavio se danas na zatvaranju kongresa Komunističke partije Kube, javili su kubanski mediji.

Otac kubanske revolucije pojavio se pored svog brata Raula koji ga je nasledio na mestu šefa države 2008. godine. Fidel Kastro je dočekan aklamacijom gotovo 1.000 delegata prisutnih na kongresu na koji nisu bili pozvani strani mediji, javila je državna agencija ACN.

U konferencijskoj palati u Havani delegati su se digli na noge i uzvikivali „Fidel, Fidel“, čim se pojavio na podijumu, prenosi ACN.

Kastro pojavio u javnosti 7. aprila, prvi put posle dugog odsustvovanja od devet meseci, kada je u jednoj školi u Havani govorio o pozitivnim stranama kubanskog školskog sistema, a pre toga u julu 2015, medjutim on redovno u svom domu prima lidere prijateljskih zemalja i državni mediji objavljuju fotografije tih susreta.

Kongres Komunističke partije Kube, na kome se definiše politika za narednih pet godina i imenuju novi članovi Centralnog komiteta i Politbiroa, treba da bude završen danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.