Duda ne ide u Izrael ako ne bude govorio uz Putina

VARŠAVA – Poljski predsednik Andžej Duda zapretio je danas da će bojkotovati ceremoniju kojom će u Izraelu biti obeležena 75. godišnjica oslobođenja nacističkog logora smrti Aušvic, ako mu ne bude dozvoljeno da govori pre ili posle ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski objasnio je da je „nedopustivo“ da Dudi ne bude dopušteno da govori na Svetskom forumu o holokaustu koji će 22. i 23. januara biti održan u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

„Nedopustivo je da na konferenciji posvećenoj holokaustu jedan od ključnih govornika bude Putin, a da predsednik Poljske uopšte ne govori“, rekao je Jablonski, prenosi AP.

Agencija podseća da će Putin biti među govornicima, na poziv izraelskog predsednika Rubena Rivlina, dok se još ne zna da li će Duda uopšte govoriti.

Posebno veće koje je sazvao poljski predsednik raspravljaće danas o njegovom odlasku na Forum, ali i o situaciji na bliskom istoku posle pogibije iranskog generala Kasima Sultanija u američkom napadu u Iraku.

Duda je ranije nagovestio da je za njegovo prisustvo skupu „neophodan uslov“ da mu bude omogućeno da govori i da predstavi istinite činjenice o početku Drugog svetskog rata i patnjama Poljske, jer su, kako je rekao, u poslednje vreme izrečene laži.

Poljski zvaničnici posebno su oštro reagovali na nedavne izjave Vladimira Putina koji je deo krivice za izbijanje Drugog svetskog rata prebacio na Poljsku.

Ceremonijama u Izraelu prisustvovaće i francuski predsednik Emanuel Makron, kao i predsednici Nemačke, Italije i Austrije.

Poljska će 75. godišnjicu oslobađanja logora Aušvic-Birkenau obeležiti na tačan dan kada se to dogodilo, 27. januara, u samom logoru koji su držali nacisti u okupiranoj Poljskoj, a koji je oslobodila sovjetska Crvena armija.

U tom logoru nestalo je više od milion ljudi, uglavnom evropskih Jevrerja, ali i Poljaka, Roma, Rusa i drugih zarobljenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.