Duda ne ide u Izrael na godišnjicu oslobođenja Aušvica

VARŠAVA – Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas da je odbio izraelski poziv da prisustvuje ceremoniji kojom će u Izraelu biti obeležena 75. godišnjica oslobođenja nacističkog logora smrti Aušvic, jer mu nije dozvoljeno da govori na skupu, dok drugima, poput Vladimira Putina, jeste.

„Kao predsednik neću učestvovati u događaju koji će se održati 23. januara u Jerusalimu“, rekao je Duda u televizijskom govoru, prenosi Rojters.

Duda je, takođe, izrazio nezadovoljstvo što će na sastanku moći da govore predstavnici Rusije, Francuske, Britanije, Nemačke i Sjedinjenih Država, čiji je domaćin Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, dok će poljskom predstavniku to biti onemogućeno.

Poljski lideri bili su besni zbog komentara koje je Putin objavio prošlog meseca, koji sugerišu da Poljska deli odgovornost za Drugi svetski rat.

Duda je ranije nagovestio da je za njegovo prisustvo skupu „neophodan uslov“ da mu bude omogućeno da govori i da predstavi istinite činjenice o početku Drugog svetskog rata i patnjama Poljske, jer su, kako je rekao, u poslednje vreme izrečene laži.

Poljski zvaničnici posebno su oštro reagovali na nedavne izjave Vladimira Putina koji je deo krivice za izbijanje Drugog svetskog rata prebacio na Poljsku.

„Postoje optužbe koje su u potpunosti suprotne istorijskoj istini i služe kao pokušaj umanjivanja nas kao zemlje i falsifikovanja istorijskih istina Drugog svetskog rata“, rekao je Duda u utorak, odgovarajući na Putinove komentare.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski objasnio je da je „nedopustivo“ da Dudi ne bude dopušteno da govori na Svetskom forumu o holokaustu koji će 22. i 23. januara biti održan u Jerusalimu.

„Nedopustivo je da na konferenciji posvećenoj holokaustu jedan od ključnih govornika bude Putin, a da predsednik Poljske uopšte ne govori“, rekao je Jablonski, prenosi AP.

Ceremonijama u Izraelu prisustvovaće i francuski predsednik Emanuel Makron, kao i predsednici Nemačke, Italije i Austrije.

Poljska će 75. godišnjicu oslobađanja logora Aušvic-Birkenau obeležiti na tačan dan kada se to dogodilo, 27. januara, u samom logoru koji su držali nacisti u okupiranoj Poljskoj, a koji je oslobodila sovjetska Crvena armija.

U tom logoru nestalo je više od milion ljudi, uglavnom evropskih Jevrerja, ali i Poljaka, Roma, Rusa i drugih zarobljenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.