Dug Srpske na kraju godine iznosio 32,95 odsto BDP-a

BANJALUKA – Stanje duga budžeta Republike Srpske na dan 31. decembra prošle godine iznosilo je 3.720 miliona KM, to jest 32,95 odsto BDP-a, odnosno, dug je po glavi stanovnika iznosio 3.235 KM, a ne 5.633 KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Reagujući na izjavu pomoćnika federalnog ministra finansija za upravljanje dugom Samira Bakića, da je zaduženost FBiH dvostruko manja nego u Srpskoj, iz Ministarstva finansija Srpske istakli su da Republika Srpska nije prezadužena i da odgovorno upravlja svojim javnim finansijama.

„Ovu činjenicu potvrđuju i međunarodne agencije za kreditni rejting koje u svojim izveštajima ističu stabilne javne finansije kao prednost Republike Srpske, dok kao nedostatke navode složen i komplikovan politički sistem BiH“, naglašavaju iz resora finansija.

Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske, ističe se, odgovorno upravljaju javnim finansijama i dugom, o čemu svedoče zvanični podaci, pozitivna makroekonomska kretanja, indikatori i stručne analize relevantnih institucija.

„Podaci koji su javnosti dostupni na internet stranici Ministarstva finansija Republike Srpske i zvaničnih institucija često se politizuju i netačno prikazuju, te smo u obavezi da javnosti pojasnimo da podaci o stanju duga FBiH i Republike Srpske, nisu na jednostavan način uporedivi iz više razloga“, navodi se u saopštenju.

Pojašnjavaju da podaci o stanju duga koje iskazuje FBiH obuhvataju stanje, bez duga kantona, duga lokalnih zajednica, te fondova socijalne sigurnosti.

“ Drugim riječima, iskazani dug FBiH nije sveobuhvatan“, ističe se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.