U trendu

Duić i Bungur osuđeni nepravosnažno za ratni zločin

SPLIT – Nakon 20 godina dugog postupka, zbog ratnog zločina nad civilima u Lori početkom poslednjeg rata u Hrvatskoj, splitski Županijski sud je u ponovljenom postupku nepravosnažno osudio bivšeg komandanta Tomislava Duića na osam godina i šest meseci i čuvara Emilia Bungura na četiri godine i deset meseci zatvora.

Oni su tokom dokaznog postupka negirali krivično delo za koje terete, a sudiji su izjavili da se ne osećaju krivima.

Njihovi advokati Hrvoje Alajbeg i Vinko Burazer ukazivali su na manjkavost optužnice, puno politike u postupku, ali i da im se sudi van ustavno-pravnog okvira i protivno međunarodnom krivičnom i ratnom pravu, povelji UN, kao i Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda, prenela je Hina.

U završnim rečima oba advokata su tražila oslobođajuće presude za optužene.

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra Lora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudilo se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u Ratnoj luci Lora početkom rata.

U postupku Lora 1 obojica su bila pravosnažno osuđena za ratni zločin nad civilima pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina.

Suđenje za Loru 1 je bilo ponovljeno, a potom je na traženje pojedinih optuženih spojeno u jedan predmet s Lorom 2.

Krajem januara 2017. ta su dva predmeta razdvojena.

Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su obojica u vreme suđenja bila u bekstvu, a 2015. godine tražili su obnavljanje postupka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar